Serim Düğüm Çözüm Nedir
Serim : Hikaye, masal, roman gibi anlatım türlerinde konunun olayın anlatıldığı bölümdür. Ayrıca bu bölümde kişiler ve çevrede tanıtılmaktadır. Bu bölüm kim, nerede, ne zaman sorulara cevap vermektedir. Düğüm : Olayların işlendiği bölümdür.
Serim Düğüm Çözüm Bölümü Nedir
a) Giriş (serim): Hikâyemizde olayın ortaya konduğu, yani yazının başlangıç, giriş bölümüdür. Anlatılmak istenen olay, olayın geçtiği yer ve zaman ile kişiler genellikle bu bölümde tanıtılır. “Giriş bölümü “gelişme” blümüne göre kısa “sonuç” bölümüne göre uzun olur.
b) Gelişme (düğüm): Ortaya konulan olayın açıldığı, okuyucuyu meraklandıracak şekilde geliştirildiği bölümdür. Bu bölümde okuyucunun merakı artar, sonucun ne olacağı üzerine düşünmeye başlar. İşte, okuyucunun merakının en yoğun olduğu bu bölümdür ve uyanan merakın eser bitinceye kadar sürdürülmesi yazar için oldukça önemlidir.
c) Sonuç (çözüm): Hikâyedeki olay veya olayların düğümlerinin çözüldüğü, merak edilen konulaın ortadan kalktığı, bütün soruların cevaplandırıldığı bölümdür. “Sonuç” da “giriş” gibi kısa ve öz olur.
Serim - Düğüm - Çözüm Yapısı
Özellikle olay odaklı geleneksel edebiyat eserlerinin yaygın olarak kullandığı anlatı şeması, zaman zaman “Serim – Düğüm – Çözüm”, zaman zaman da “Giriş – Gelişme – Sonuç” üçlüsü üzerinden gösterilir. Büyük ölçüde aynı anlama gelen bu anlatı yapısını daha iyi anlamak için, yukardaki şemaya göz atabilirsiniz.
Serim – düğüm – çözüm yapısının standart ve geleneksel bir yapı olduğunu, özellikle modern edebiyat eserlerini okurken her romanda ve her hikayede karşınıza çıkmayacağını akılda tutmak da çok önemlidir.
Pek çok eser bu yapıyla parçalarına ayrılıp incelenebilecek olsa da, en az bir o kadar eser de bu yapıya tam anlamıyla uymayacaktır.